Diş kayıpları söz konusu olduğunda, en kalıcı protez seçeceği implant uygulamasıdır. İmplantı, bir çeşit çivi olarak düşünmek doğru bir yaklaşımdır. Diş kökünün yerine geçecek olan yapay çivi olan implant, diş protezinin kalıcı bir biçimde yerleştirilmesine yardımcı olur.
Doğru implant uygulamalarıyla kişinin kaybettiği dişlerin yerine konacak protez, kendi kişi kadar sağlam ve kalıcı olur. Bu da uygulamanın başarısının artmasına neden olur. Geçici protezler ve takma dişlere nazaran implantın yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Alt çenedeki bütün dişlerini kaybetmiş olan hastalarda çiğnemeyi kolaylaştırır,
- Diş problemlerinin tedavisinde etkin bir sonuç sağlar,
- Tek diş kaybının yaşandığı durumlarda gerçeğe yakın sonuçlar ortaya çıkarır,
- Estetik açıdan çok daha doğal ve düzgün bir görünüm sağlar,
- Uzun vadede memnun edici sonuçlar sunar.
İmplant Uygulamasının Dezavantajları
Bazı hastaların implantı tolere etmeleri zordur. Bu yüzden çözüm olarak takma diş tercih edilir. Bu hastalarda damak yapısı da zedelendiği için takma diş kullanılması daha uygun sonuçlar verir. İmplantın zararları ya da yan etkileri bu tür hassasiyeti olan kişiler açısından sorun yaratabilir. Ancak diğer hususları dikkate aldığınızda başarılı bir uygulama olumsuz sonuç vermeyecektir.
Kozmetik Amaçlı İmplant Uygulaması
Kozmetik amaçlı olarak implant yapılması, görsel açıdan iyi sonuçlar verir. Ancak hastanın diş yapısı bunun için uygun değilse kozmetik amaçlı protezler kullanılabilir. Kalıcılık ve uzun vadeli bir sonuç için implant tercih edilmesi uygun olacaktır.
İmplant Kanser Yapar Mı?
Yapılan klinik araştırmalar sonucunda implant uygulaması sonucu kansere neden olacak bir sonuç ortaya çıkmamıştır. İmplantların içinde kansere neden olan herhangi bir madde yoktur.
İmplant Uygulama Süreci Ne Kadar Sürer?
Hastanın tüm aşamalardan sonra 3-4 ay için eski sağlığına kavuşması ve implanta alışması mümkün olmaktadır. Bazı hastalarda bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.
İmplanta Uygun Olmayan Kişiler
Hastanın eksik ve sağlam dişleri, damaktaki kemik yapısı implanta uygun olan ve olmayan hastalar konusunda ipuçları vermektedir. Uygulama öncesi hekim çeşitli teknikler uygular, diş röntgeni çekilir ve detaylı bir muayene sonucunda dişin nasıl düzeleceği konusu açıklığa kavuşturulur.