Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi problemleri pek çok insanda rastlanan durumlardan biridir. Dişlerin çekilmesi herhangi bir hastalığa bağlı gerçekleşmektedir. Periodontitis olarak adlandırılan diş eti çekilmelerinde diş kemiğinde iltihaplanma ve enfeksiyon oluşmaya başlamaktadır. Bu ciddi bir derecede ilerleyen enfeksiyondur. Hastanın diş kaybı yaşamaması için tedaviye kısa süre içerisinde başlanması gerekmektedir.

Diş etleri dişlerin kemik üzerinde tutunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle diş eti tedavilerinde oluşan enfeksiyon zamanla diş kayıplarının yaşanmasına neden olur. Diş kanamaları ve diş dökülmeleri de bu durumun göstergesidir. Genel olarak hijyen eksikliğinden meydana gelen durumlardan biridir. Ağız bakımının düzenli yapılmaması ya da doğru olmaması sonucunda ağız içerisinde oluşan bakteriler yayılmaya başlar.

Kısa bir süre sonra bu bakteriler iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma diş eti çekilmelerinin meydana gelmesinin sebebidir. Tedavisi ise muayene sonucunda antibiyotik kullanımına başlanması ve düzenli ağız bakımı yapılmasıdır. Özellikle diş ipi ve ağız gargarası kullanımı bu iltihaplanmayı kısa sürede tedavi eder.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesinin yaşanmasını önlemek için ağız hijyenine önem verilmelidir. Özellikle bakteri oluşumunu engelleyici ürünler kullanmak düzenli olarak dişlerin fırçalanması bu durumu önlemektedir. Diş aralarında oluşan bakteriler zaman içerisinde ağızda yayılmaya başlamaktadır.

Diş taşı oluşumunun en büyük sebeplerinden de biridir. Bu nedenle her fırçalama sonunda diş ipinin kullanılması önerilmektedir. Diş ipi kullanımı diş eti çekilmelerinin de önüne geçmektedir. Özellikle küçük yaştan itibaren ağız hijyenine önem verilmesi bu gibi sorunlardan korumaktadır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Sert ve soluk pembe renginde olan diş etleri bu gibi durumlarda daha yumuşak ve koyu renge dönüşmektedir. Diş etlerinde şişkinlik meydana gelmektedir. Ağız içerisinde sürekli olarak kanama devam etmektedir.

Ağız kokusu oluşumlarının en temel sebeplerinden biri de budur. Besinleri yerken dişte ve diş etinde ağrı oluşması da diş eti çekilmesinin belirtilerinden biridir. Diş aralarının açılması ve dişlerin güçsüzleşmesi de bu durumun habercisidir. Dişlerin kırılması ve dökülmeye başlaması da ileri seviyelerden biridir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti çekilmesinin teşhisi için uzman kontrolü gereklidir. Kişi kendinde gördüğü belirtilerden yola çıkarak doktora başvurmaktadır. Yapılan ağız içi kontrolünden sonra diş eti çekilmesi teşhisi koyulmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın hijyenine dikkat etmesi önerilmektedir. Aynı zamanda sigara ve alkolden uzak durumları ve düzenli antibiyotik kullanımına başlanmaktadır. Böylelikle hastalık kısa sürede tedavi edilir.

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Ne İş Yapar?

Diş eti hastalıkları uzmanı periodontoloji uzmanı olarak da bilinir. Diş eti hastalıkları uzmanı diş eti ile ilgili tüm sorunlarla ilgilenen kişidir.

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Ne İş Yapar?

Diş eti hastalıkları uzmanının ilk amacı diş etindeki sorunların iyileştirilmesi ve sürecin devam ettirilmesidir. Diş eti hastalıkları uzmanı diş etinin ve çevresindeki kemik dokularının problemlerini teşhis ve tedavi etmektir. Teşhis ve tedavi sürecindeki gereken uygulamalar da uzman tarafından gerçekleştirilir. Hastalığın teşhisi için çene cerrahisi ya da tomografi teknikleri kullanılabilir.

Tedavinin öncesinde uzman ilgili alana lokal anestezi uygulanır ve diş eti tedavisine başlanır. Diş eti hastalıklarına neden olan diş taşları ve diş plağı da farklı cihazlar ile temizlenir. Diş etindeki iltihap ve enfeksiyonlar da cerrahi olan ya da olmayan yöntemler ile tedavi edilebilir. Diş eti hastalıkları uzmanı ayrıca tüm süreçle ilgili bilgilendirmeyi de hastaya yapar.

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitim Alınmalıdır?

Bir kişinin diş eti hastalıkları uzmanı olması için öncelikle diş hekimi olması gerekmektedir. Diş hekimliği fakültesinden mezun olmak ve Diş hekimliği uzmanlık sınavından yeterli puanı almak gerekir. Uzmanlık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış olan kişiler Diş eti hastalıkları uzmanı ya da diğer adıyla Periodontoloji uzmanı olurlar.

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Periodontoloji uzmanı olmak için kişilerde aranan ve olması gereken bazı özellikler vardır. Gerekli eğitimler ile beraber yeterliliğe sahip olmak da mesleği başarılı bir şekilde yapmak için önemlidir. Diş eti hastalıkları uzmanının öncelikle 5 yıllık eğitim veren Diş hekimliği fakültesine gitmeleri gerekir. Bölümde uygulamalı dersler ile beraber staj da bulunur.

Diş hekimliği fakültesinden başarılı bir şekilde uzman olan kişilerin Diş hekimliği uzmanlık sınavına girmeleri (DUS) ve başarılı olmaları gerekir. Diş hekimliği uzmanlık sınavında başarılı olan kişiler alanlarında uzmanlaşır ve istedikleri alanı da tercih ederler.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız