Dişler çok sağlam yapılar olmasına rağmen farklı sebeplerden dolayı düzeltilmeye ve tedavi edilmeye ihtiyaç duyabilir. Diş ve ağız bakımlarını düzgün yapmayanlar çürük gibi tedavisi kolay basit bir nedenle dişlerini kaybedip eksik dişle yaşamaya başlayabilir. Ancak bir tek dişin bile eksik olması yemek yemeyi oldukça zorlaştırmaktadır. Eksik diş ön kısımdaysa bu hem görüntü hem de konuşma bakımından sorun oluşturacaktır. Diş hekimleri bu sorunlar için vardır. Diş hekimlerinin yaptıkları iş sıradan değildir. Adeta bir sanatçı gibi ince hesaplarla çalışır ve en iyisini yapmaya çalışırlar. Dişteki bir çürük dolguyla, çarpık dişler diş telleriyle düzeltilebilmektedir. Bir de önemli bir sebep olmadan yapılabilen işlemler vardır. Bunlar estetik diş hekimliğinin alanındadır. Örneğin protezler fazla harap olan bir dişe uygulanabildiği gibi eksik olan dişleri tamamlamak için, genetik diş bozukluklarını gidermek için ama en çok da estetik amaçla yapılır.
Protez diş çeşitleri
Protez adı duyulunca önce yaşlılık akla gelmekteyse de artık her yaşta insan gerek duyduğunda farklı amaçlar için protez diş yaptırabilmektedir. Tam damağa yapılan protezler, diş kaplamaları, implantlar, metal kancalı ve hareketli protezler, estetik ve metal içermeyen porselen dişlerin yapımı protez kapsamında yer almaktadır. Toparlamak gerekirse protezler sabit, hareketli ve implant üstü protezler olmak üzere üç grupta toplanmalıdır. Hastalara protez yapılmadan önce diş etlerinde sorun varsa giderilmesi, dolgu gerekiyorsa yapılması ve cerrahi bir girişim gerekiyorsa bitirilmiş olması gerekmektedir.
Protezlerin bakımı
Protez diş yaptıranlar uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için günlük bakımına özen göstermelidir. Bakım eksikliği ağızda koku oluşmasına, damakların zarar görmesine, ağız içinde enfeksiyon oluşmasına sebep olabilmektedir. Eğer protezler hareketiyse yemeklerden sonra çıkarıp yıkanmalı, sabit ise fırçalanmalı, doktor özel diş fırçası ya da macunu önermişse onları kullanmaya özen gösterilmeli, aşındırıcı temizleyici maddelerin kullanılmamalıdır. Protez dişlerin üzerinde lekeler ve renk farkları oluşmaması için düzenli temizlik yeterli olmayabilir. Bu durumda yapılması gereken şey diş hekimlerine giderek onlardan çözüm istemektir.
Diş tedavilerinin fiyatları
Protez çeşitlerine, dişçinin deneyimine, tedavide kullanılması gereken malzemelerin ve aletlerin kalitesine göre diş hekimlerinin hastalarından talep ettiği ücretler değişiklik göstermektedir. Diş hekimleri işin büyük çoğunluğunu doğrudan kendileri yapsa da bazı işleri de birlikte çalıştıkları teknisyenler yapmaktadır. Fiyatlar klinik ya da hastanenin bulunduğu bölgeye, semte, hastanın ihtiyaç durumuna ve hastaya uygulanması gereken işlemlere göre değişecektir.