Gömülü diş nedir?
Gömülü diş, 20'lik diş, alt üst köpek ve azı dişlerinin gömülü olması durumudur. Genellikle hastaya rahatsızlık vermek ancak baş ağrısına ve buna benzer hafif ağrılara neden olabilir. Ancak çekilmesi gereken bir diştir. Gömülü diş, diş aralarında yemek artıklarının neden olduğu, enfeksiyonlara neden olabilir. Bu diş çekilmediği zaman, komşu dişlerin temizliği yapılamamaktadır. Ortodontik tedavi gören çocukların, 20'lik dişlerinin tedavisi, takip edilmelidir. Bunun nedeni ise, 20'lik dişlerin ön dişleri sıkıştırmasıdır. Gömülü diş, tedavi edilmediğinde, çene kırılmalarına neden olabilmektedir.
Gömülü Diş Tedavisi
Ön kanin dişleri yani köpek dişleri, gömülü olursa, tedavi edilmelidir. Aksi halde ön diş düzeni bozulacaktır. Ameliyat ortamında profilaktik antibiyotik tedavisi, ameliyat sonrası enfeksiyonun önünü keser. Ancak ameliyat ortamı dışındaki tedavilerde, durum değişebilir. Ameliyat sonrası, ağız temizliği de önemlidir. Kişinin gömülü diş tedavisi, ameliyat sonrası tavsiyelerin tutulmasıyla devam eder.
Yapılan gömülü diş tedavisi sonrasında, kanama olabilir. Bu durumda, Konfeksiyonel tedavi yöntemleri uygulanır ve genellikle başarılı olur. Daha sonra enfeksiyon tedavisi yapılır. Gömülü diş tedavisi sonrasında trismus görülebilir. Bunun için, ısı, egzersiz, kısa dalga diatermi, gibi tedaviler uygulanır. Gömülü diş tedavisi sonrasında oluşan ağrılar, ağrı kesici ile tedavi edilebilir. Ancak şiddetli ve sürekli ağrı, tekrar kontrole gitmeyi gerektirir. Gömülü diş çektirmek, tavsiyeler uyulduğu zaman kolaydır. Ancak tavsiyelere ve tedavi sürecine uyulmadığı zaman, hasta için zor olmaktadır.
İltihapların, antibiyotikle tedavi edilmemesi sonucunda, üzücü sonuçlar olabilir. Bu sebeple uzman diş hekimi tavsiyelerine uymak gerekir. Aslında gömülü diş çektirmek, kolaydır. Ancak işin ehline gitmek gerekir. Gömülü diş çektirmek, anestezi ile başlar. Anestezi yapılmadan çekilen gömülü dişler, istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir.
Gömülü dişlerin, çektirilmesi ve çektirildikten sonra, enfeksiyon kapmaması için, tavsiyeler uyulması gerekir. Özellikle 20'lik dişlerin takip edilmesi önemlidir. Çene yapısını etkileyen, gömülü dişler, en uygun şekilde tedavi edilmelidir. Bu tedavi sürecinde, uzman diş hekimi tavsiyelerine uymak gerekir. Ameliyat sonrası oluşan durumlarda, kendi başımıza hareket etmemiz, istenmeyen sonuçlar meydana getirir. Bu durumlarda, ameliyat sonrası tedavi sürecinin gereklerini yerine getirmemiz gerekir.