Dişin çıkması ve büyümesi bir başka diş tarafından engellenebilir. Bu duruma gömülü kalma denir. Gömülü kalma durumu çene kemiklerinin evrim sürecinde olmasından, ağızda ki alan darlığından ya da genetik sebeplerden ortaya çıkabilir. Bu şekilde oluşan gömülü dişler genelde yarı gömülü olduğundan problemlere yol açabilir. Bu nedenle de çekilmesi gerekir. Çürük, diş eti enfeksiyonu, kist oluşumu, ortodontik ve protetik nedenler oluştuğu takdir de çekilmesi gerekir. Gömülü 20 yaş dişleri ise genellikle 17-25 yaş aralığında görülmekte ve çekilip çekilmemesi hakkında ki tartışmalar devam etmektedir. Ancak pozisyonları normal olmayan yarı gömülü dişler, diş hekiminin kontrolünden sonra çekilebilir. Bundan dolayı kişiler yarı gömülü
20 lik diş çekimi zor mu sorusunu sıklıkla sormaktadır. Genelde 20 lik dişlerin sürmesi için ağızda yeterince boşluk yoktur. Bu sebeple 20 lik dişler ya gömülür kalır ya da yarım çıkar. Bu durum diş etrafında ağrıya, diş çevresin de ödem oluşmasına, kulak ağrılarına, ağzı açmakta zorluklara sebep olabilir. Antibiyoktikler, ağrı kesiciler ve sıcak tuzlu su ile gargara yapılarak diş ağrısı kısa bir süreliğine kontrol altına alınabilir. Ancak diş hekimi uygun görürse bu gömülü dişlerin çekilmesi sağlık açısından daha olumludur.
Peki, yarı gömülü 20 lik diş çekimi zor mu? Küçük çaplı kolay bir cerrahi işlemdir. 14-25 yaş aralığında ki kişilerde ağızda oluşan yaralar daha çabuk iyileşeceğinden dolayı bu yaş aralığı için uygun bir operasyondur. Bu nedenle yarı gömülü 20 lik diş çekimi zor mu sorusu cevaplanmış olur. Operasyon sırasında dişin köküne ve kemiğine ulaşabilmek için diş eti kesilerek ortaya çıkan diş kökü kesilir ve enfeksiyona sebep olan bölge temizlenir. Daha sonra diş eti yeniden yerine yerleştirilerek dikiş atılır.
Operasyondan sonra yara yerine baskı uygulanmamalı, oluşabilecek şişlikler için dışarıdan buz uygulaması yapılmalı, ertesi gün ılık ve tuzlu su ile gargara yapılmalı, doktorun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı, ilk bir kaç gün boyunca çiğneme yapılmaması gerekir, bir hafta sonra dikişleri aldırmak üzere doktora gidilmelidir. Başlangıçta çene kemiklerin de ağrı, açma ve kapama sorunu olabilmektedir. Operasyon yapılan bölgede günler hatta haftalar süren his kaybı olabilmektedir. Aşırı kanama, ateş yükselmesi ve geçmeyen şişlik durumunda doktora başvurulması gerekmektedir.