20 Yaş Dişi Ameliyatı

20'lik dişler ağzımızda en arkada bulunan dişlerimizdir. 2 adet üstte 2 adet alt tarafta bulunmak üzere 4 adet 20'lik dişimiz vardır. 20'lik dişlerin çıkması 18-25 yaş arasında gerçekleşmektedir. Ancak 20'lik dişler, birçok kişide çıkarken sıkıntı ve ağrıya neden olabilir. Kimi zaman da gömülü veya yarısı gömülü halde kalabilirler. Bu nedenle genellikle 20 yaş dişi ameliyatı uygulanarak sorunlu 20 yaş dişleri çekilir. 20 yaş dişi ameliyatı farklı nedenlerle zorunlu bir tercih halini alabilir.

20 yaş dişleri neden çekilir?

Kimi zaman bu dişler gömülü olarak kalmakta ve sıkıntı yaratmaktadır. Bazı durumlarda ise çenede 20'lik dişler için yeterli yer bulunmaz ve bu dişlerin çıkmaya çalışması diğer dişler için de sıkıntı yaratabilir, diğer dişleri sıkıştırarak şeklini ve düzenini bozabilir. Zaman zaman da 20 yaş dişlerinin yarısı çıkar, yarısı ise gömülü halde kalabilir. Bu da yenilen gıdaların düş ile diş eti arasında kalarak buradan mikrop almasına veya çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Veya en arkada kalmaları nedeniyle 20 yaş dişleri iyi temizlenemez ve çürükler meydana gelir.

İşte bu gibi sebeplerle 20 yaş dişi ameliyatı yapılarak kişilerin dişleri çekilir ve ağız sağlığı korunur. 20 yaş dişleri çene cerrahisi alanına girmektedir. Bu nedenle 20 yaş dişleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşayanların bir çene cerrahına muayene olması büyük önem taşımaktadır. Doktor diş muayenesi sırasında 20 yaş dişi ameliyatı kararı verdiyse yine bu uygulama da bir çene cerrahı tarafından gerçekleştirilebilir.

20'lik diş ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

20 yaş dişlerinin çekimi öncesinde ve sonrasında doktor tarafından verilen ilaçların kullanımına ve ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dişlerde bir iltihaplanma söz konusuysa, diş doktoru bu iltihaplanmayı kurutmak adına ameliyattan bir süre önce antibiyotik tedavisi önerebilir. Veya bazı hususlarda uyarabilir.

Ameliyat sonrasında ise yaklaşık yarım saat ameliyatlı bölgeye bir tampon konulur ve hastanın bu tamponu ısırması istenir. Daha sonra bir kanama söz konusu değilse tampon atılır. Ancak ameliyat sonrasında 2 3 gün kadar mümkün olduğunca sıvı beslenmeye. Ameliyatlı bölge ile oynamamaya ve ağzı çalkalamamaya ve tükürmemeye dikkat edilmesi gereklidir. Ayrıca ağzın hijyeni de diş çekimi sonrasında büyük önem taşır.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız