ACISINDAN KIVRANILAN DİŞ

Günlerce hatta haftalarca ağrıyan, geceleri uyutmayan, sıcak soğuk bir şey içermeyen, çorba gibi sıcak dondurma gibi soğuk yemekler yedirmeyen diş. Geceleri ağrıyan tarafa yatılmaz. Dön dön uyutmaz. Rakı konulur geçmez, ekmek bastırılır geçmez. Doktora gitmeye korkutan diştir. Hele de bu gömülü yirmilik dişse. Bilirsin çünkü ameliyat gerekir.

Genellikle ağızda sürme problemi olan üçüncü azı dişlerinin çekilmesidir. Bu dişler 17–25 yaşları arasında olduğundan dolayı bunlara 20 yaş dişi de denmektedir Halk tabiriyle diş etinin içinde kalan dişin, diş eti yarılarak kazınıp alınması ve daha sonra dikişle kapatılmasıdır. Gömülü yirmilik diş ameliyatı başlanmadan önce uyuşturucu iğne yapıldığı için hiç bir ağrı hissedilmez. Sadece kullanılan alet ve makinelerin sesi duyulur ve görülür. Ameliyat sonrası eve gönderilir.

Doktorlar en az yarım saat ağızdaki pamuğun çıkmamasını, en az 2 saat yemek yenmemesini, kullanılacak hapları, diş temizliğini ve buzun ne kadar durması gerektiğini söyler. Yaklaşık 3-4 saat kan akmaya devam eder. Salyanız akar ama uyuşturucu iğnenin etkisiyle hissetmezsiniz. İğne etkisi geçmeye başladıkça hafif bir ağrı başlar. O yüzden ağrı kesici zamanında alınmalı. Yara yeri ile asla uğraşılmamalı. İlk 24 saat o taraftan yemek yenmemeli ve çiğneme yapılmamalı, tükürülmemelidir. Ameliyattan 24 saat geçtikten sonra tuzlu su ile gargara yapmak iyi gelir. 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koyarak gargara yapılabilir. Bu süre zarfında dişler fırçalanmaya devam edilmelidir.

Her yirmilik diş çekilmek zorunda değildir. Eğer düzgün dişle temas edecek bir doğrultuda ve yer darlığına sebep olmayacak şekildeyse 20 yaş dişlerinin çekimine gerek duyulmayabilir. Gömülü yirmilik dişler çürük, basınç ağrısı, kist oluşumu, protezle ilgili zararlar, diş eti apsesine yol açar. Yirmilik dişlerin çekimi için en uygun zaman diye bir şey yoktur ama 20-30 yaşları arasında çekilmesi hızlı iyileşme açısından iyi olur. 40 yaşın üzerinde operasyonlar daha çok zorlaşır, hem operasyon sonrası dönem daha zor geçer bir de iyileşme dönemi daha çok uzar. Gömülü yirmilik diş normal diş çekiminden biraz daha farklıdır.

Yirmilik dişlerin çene kemiğindeki konumu, duruş pozisyonu, büyüklüğü, üzerinin kemikle kaplı olması çekimi zorlaştırabilir. Cerrahi müdahale gerektirir. Bu bölgede kolay bir çekim bile gerçekleşse şişlik, ağrı, kanama meydana gelmesi kaçınılmazdır.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız