Diş Eti Çekilmelerinin Tedavisi

Hormonal değişiklikler, diş gıcırdatma, şeker hastalığı, düzensiz beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, diş bakımının yeterli olmaması, kalıtsal özellikler diş eti çekilmelerine sebep olabilmektedir. Diş eti çekilmesi sebep olan faktörlerin başın da diş taşları gelmektedir. Diş taşları ağız sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturur. Diş eti çekilmesine sebep olan diş taşları kanama ve ağız kokusu ile kendini belli eder. Son olarak da diş eti çekilmesi meydana gelir.

Bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden diş taşlarının temizlenmesi gerekir.

Bu yöntemle çözüme ulaşılamıyorsa eğer, cerrahi müdahale gerekir.

Diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri 3 tanedir. Bunlar diş dokusundaki hasarı onarmak, diş hassasiyetini onarmak ve çekilme olan bölgeyi cerrahi müdahale ile yerine getirmek.

Diş dokusunda ki hasarı tedavi etmek için zarar görmüş bölgeye dolgu uygulaması yapılır. Böylelikle hassasiyet de ortadan kaldırılır. Çekilen diş eti dokusunun yerine getirilmesi için uygulamalar bulunur.

1- Greftleme yöntemi
2- Flep Kaydırma yöntemi

Greft vücuttaki bir dokunun, başka bir bölgeye nakil edilmesi işlemidir. Diş eti çekilmesi sorunu olan kişinin kendi damağı veya yanağından ya da başka bir kişiden alınan greft (yama)diş etine yerleştirilir.

Kaydırma yöntemi dişeti çekilmesi olan bölgenin etrafında bulunan sağlam dokunun hasarlı bölgeye çekilerek kapatılması yöntemidir. Bazı durumlarda diş etinin yenilenmesi için kazınması ve iltihabın temizlenmesi gerekir. Yapılan bu işleme küretaj denir.

Apikale kaydırma flep operasyonu

Diş etinin aşağıya çekilip yerine oturtulması işlemini yapmak için indirme ameliyatı yapılır.

Kronale uzatma: Diş etlerinin damağa doğru çıkarılması operasyonudur. Diş ve ağız temizliğini etkili yapabilmek için uygulanır.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ameliyatı: Diş eti kaldırılarak bakterilerden temizlenir. Arada ki boşluğa doku, protein veya zar yerleştirilir. Böylece dokuların yenilenmesi sağlanır.

Diş eti çekilmesi önleme de dikkat edilmesi gerekenler

Yumuşak diş fırçası kullanmak, diş fırçasını bastırmadan yumuşak bir şekil de süpürür gibi hareketlerle kullanmak, tütün ürünlerin den ve sigaradan uzak durmak, diş ipi kullanmak, bakterileri önlemek için gargara yapmak, diş gıcırdatma sorunu olanlar için gece yatarken ağız koruyucusu kullanmak, c vitamini olan besinleri tüketmek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, bol bol su içmek diş eti hastalığını önlemede etkili olacaktır. En az 6 ayda bir diş hekimine gidilerek periyodik bakımların yapılması gerekir.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız