Ortodonti tedavi süresi gerçekten çok zorlu bir süreçtir. Kişinin hem ruhsal hem de fiziksel şekilde etkiler. İnsanlar bana ne der? Dalga geçerler mi acaba diye düşünülen günlerdir. Hele ki ortaokul ve lise dönemindeyseniz bunları daha çok düşünürsünüz. Alay edilecek veya dalga geçilecek bir konu söz konusu bile değildir. Artık yeni kullanılan yöntemlerle diş telleri şeffaf olup görünmüyor veya istenilen renkte yapılıyor. Bir diğer yöntemde diş arkasına yapılıp hiç gözükmüyor. Sonuç olarak bu grip vs. gibi bir hastalıktır. Sağlık konusunda dikkat edilmelidir. Dişlerimizde bizim için ve vücudumuz için çok önemlidir.
Ortodonti tedavisinde ağız ve diş muayenesi röntgen filmleri ile fotoğrafların çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenir. Ortodontik tedaviye sürekli dişlerin tümünün süt dişlerinin yerini aldığında başlanır. Bununla birlikte bazı vakalarda tedaviye erken başlamak sonradan oluşabilecek şeylerin önlenmesi ve çene yüz gelişiminin yönlendirilmesi açısından çok önemlidir. Yeni uygulanan ortodontik tedavi teknikleri ile artık ağrısız ve diş teli kullanımındaki olan problemler ortadan kalkmıştır.
Ortodontik tedaviye başladığında daha önce yapılan her şey aynı şekilde yapılabilir. Ancak bazı gıdalar (sakız, asitli içecekler, çok sert besinler gibi) ağızdaki ortodontik aparatlara zarar verebileceğinden sadece bu konuda bir kısıtlama yaşanır. Ortodonti tedavi süresi hastanın diş yapısına ve uygulanan yönteme göre değişir. Bir de hastanın doktorun söylediği ve belirlediği kurallara ne kadar bağlı kaldığına göre değişir. Genellikle tedavi süresi 6 ay ile 24 ay arasıdır. Tedavinin en kısa sürede ve en iyi sonuçla sonlanması için mutlaka doktorun söylediklerine uyulmalıdır. Tedavi süresinde çok büyük bir risk yoktur. Sadece ağızdaki materyallerden dolayı alerji olabilir. Buda basit bir şeydir. Erken fark edilirse hemen önlenir.
Ortodonti tedavi süresi içinde dikkat edilmesi gereken unsular şunlardır; randevular aksatılmamalı, çürük dişler tel tedavisi öncesi temizlenip tedavi edilmeli gerekirse çekilmeli, dişler düzenli fırçalanmalı, sabırlı olunmalı, randevu öncesi ağızdaki aparatların örneğin braketin çıkması, düşmesi, kırılması vs. durumunda randevu günü beklenmeden doktora ulaşılıp görünülmeli, en önemlisi hastanın tedaviye gönlü olmalı aile veya çevre baskısından dolayı tedaviye gitmemelidir.