Gömülü Diş Çekilmezse Ne Olur

Gömülü diş ya da 20 lik diş olarak bilinmekle birlikte ergenlik dönemi ile alakalı olarak akıl dişi olarak ta adlandırılır. Çocukluk 6-12 yaş sonrası süt dişlerini döküp gerçek dişlere geçiş süresince ortalama 26 dişin, tamamlanma evresi tamamlanınca ağız yapısının darlığı ile orantılı gömülü dişler oluşabilir. Bilimsel tabiri ise; dişin oluşma ve ilerlemesi sürecinde dişin diş eti, kemik ya da başka bir nedene bağlı olarak örtülmesi olarak tanımlanır. En çok üst ve alt azı dişlerinde gömülü olayına rastlanır.

Gömülü diş çekilmezse ne olur; doğru dürüst beslenme yapılamaz, ağrı ile sürekli yaşanamaz. Diş eti iltihapları iyileşme gösteremez. Güçlükle çiğneme sorunları yaratabilir.

Gömülü diş lokal anestezi ile sorunlu bölgedeki diş etinin kesilerek gömülü dişin çıkartılıp o bölgeye gerek duyulması halinde dikiş atılması ile tedavi edilmektedir. Operasyon sonucu doktorun tavsiyesi doğrultusunda ağrı kesici iğne ya da hap tedavisi başlar. Bir hafta sonra diş ve ağız yapısı sağlıklı şiş ve kızarıklık sorunlarından arındırılmış olur. Buz kompresi morarmalar için etkili bir yöntemdir.

İşlem sonrası şişlik veya renk değişikliği meydana gelebilir mi?

Gömülü diş çekilmezse ne olur mu diyorsanız büyük azı dişlerinin en son oluşması sebebi ile çenenin sonlarına doğru yer bulmakta sorun yaşayan gömülü dişler çevresinde doku iltihabı ile birlikte birikmiş yemek atıklarının, diş tartarlarının iyice fırçalanamaması güçlüğü ne sebebiyet vermekte o bölgede zararlı mikroorganizmalar oluşturur. Ayrıca diş etrafında kist diye tabir edilen oluşumlar oluşmakta kist oluşumunu engellemek için çekilmesi gerek. Şayet bozuk diş yapısına sahipseniz ileride ortodonti diş tedavisinde gömülü dişlerin çekilmesi gündeme gelebilmektedir.

Gömülü diş çekilmezse ne olur gereksiz diye tabir edilip sebepleriyle saydığımız dişler hiç bir şikâyeti olmayanlar için sorun teşkil etmez. Çene içinde kendine yer edinmiştir. Yüzün çene kısmına yakın alanda deformasyon başta olmak üzere, yutma bozukluğu, çene kemiği hasarı, sebepsiz çekimden sonraki diş ağrısı hatta iç kanamaya bile neden olma ihtimali göz önünde bulundurularak herhangi bir olumsuzluğu yok ise çekilmemesinde sakınca yoktur. Sağlıklı olmanın yolu bedenine iyi bakmaktan geçer. Dişler de bütünün bir parçası için bütün aksamasın diye dişlere iyi bakılmalı.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız