GÖMÜLÜ DİŞ OPERASYONU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Gömülü diş, ağzınızdaki dişlerin dizilimindeki yer darlığı sonucunda bir veya birden fazla dişinizin dişetinizin, kemiğinizin, bir başka dişinizin veya hepsinin birden altında kaldığında aldığı isimdir. Genetik nedenlerle oluşabildiği gibi gelişme esnasında çene kemikleri oluşurken meydana gelen çeşitli sebeplerle de oluşabilmektedir.

Gömülü dişlerin ağız içerisinde bir takım problemlere yol açması sebebiyle alınmaları gerekmektedir ve yapılan bu operasyon gömülü diş operasyonu adını alır. Gömülü dişlerin yol açtığı bir takım problemleri şöyle sıralayabiliriz: Dişlerde çürükler, dişeti enfeksiyonları, ağızda baskı hissi, ortodontik problemler, protez problemleri, kist oluşumları ve benzer durumlar.

Dişlerde Çürükler: Tükürük, bakteri ve yemek artıkları bu gömülü dişin etrafında birikebilir ve gömülü dişin ya da ağızdaki bir başka dişin çürümesine yol açabilir. Bu çürükler enfeksiyona kadar uzanan sonuçları doğurabilir.

Dişeti enfeksiyonları: Yine dişeti altında biriken yemek artığı ve bakteriler de enfeksiyona sebep olabilmektedirler. Bu enfeksiyonlar ilerledikleri takdirde vücuda yayılabilmekte ve tehlike arz edebilmektedirler.

Ağızda baskı / basınç hissi: Gömülü dişler çıkamadıkları için ağızda baskı, ağrıya neden olabilmekte yine yakın çevresindeki dişlerde de çeşitli harabelere sebep yaratabilmektedirler.

Ortodontik problemler: Kişilerin yaptırdıkları ortodontik tedaviler var ise gömülü dişler bu tedaviyi olumsuz etkilerler. Ağız içerisindeki diğer dişleri sıkıştırabilir, harabe yaratabilir ve tedavinin olumlu etkilerini olumsuza dönüştürebilirler.

Protez problemleri: Yine protez tedavisi yaptıran hastalarda da ölçü doğru alınamayabilir ve gömülü diş çekilmemiş ise çekildikten sonra protez tedavisinin yeniden yapılması gerekebilir. Bu tedaviye başlamadan önce gömülü diş operasyonu tamamlanmalıdır.

Kist oluşumu: Gömülü dişlerin çevresindeki dokularda zaman zaman kistik yapılar oluşabilmektedir. Bu kistler büyüdüklerinde veya kötü oluşumlara (tümör gibi) dönüştüğünde tehlike arz edebilirler.

Eğer ağız içerisinde oluşan bir apse veya enfeksiyon durumu var ise gömülü diş operasyonu gerçekleştirilemez. Operasyon öncesinde bu enfeksiyon durumunun tedavi edilmesi gerekmektedir. Hekiminiz bu doğrultuda sizi uygun biçimde yönlendirecektir. Yine operasyon gerçekleştirildikten sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu kurallar hekiminiz tarafından size anlatılacaktır ve kurallara uyduğunuz takdirde ameliyat sonrası dönemi en rahat biçimde geçirebilecek, sağlıklı bir iyileşme süreci yaşayabileceksiniz.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız