GÖMÜLÜ YİRMİLİK DİŞ ÇEKİMİ

İnsanlar, her yaşın farklı evrelerinde bir gelişim, değişim gösterirler. Bu değişimlerden birisi de ağzımızın içindeki öğütücü işçiler yani; dişlerimizdir. Nasıl ki; süt dişlerimiz çıktıktan sonra yerine esas dişlerimiz geldiyse, yirmili yaşlarımızda da yirmilik dişlerimiz gelir. Bu olay diş ağısı yapar. Bu yüzden, yirmilik dişler çıktığında çektirmek en mantıklısıdır.

Yirmilik diş ağzın en arka kısımlarında çıkar ve kendine çok yer bulamadığı için genelde yamuk ya da batık çıkabilir. Dilimize ve ağzımızın içindeki yanak kısımlarına batabilir. Bu da rahatlıkla yemek yiyemememize hatta muhabbet bile edemememize sebep olur. İşte bu bahsettiğim yirmilik dişler genellikle gömülü olarak çıkabilirler. Peki, nedir bu gömülü diş? Bizi nasıl etkiler, ne gibi zararlar verir? Tedavisi nasıldır?

Gömülü 20lik diş ameliyatı sonrasında aşırı ağrı, şişlik vs. gibi rahatsızlıklar görülür mü? Öncelikle gömülü dişler, çene kemiği içinde olup oradan çıkamayan ve normal şeklini alamayan dişlerdir. 20lik dişler, köpek ve azı dişleri gömülü kalabilen dişlerdendir. Gömülü diş normal halini alamadığı için sık sık baş ağrısı, kulak ağrısı yapar. Gömülü dişler tam olarak üst yüzeye çıkamadıkları için tam temizlenemeyip, çürüme gösterebilirler.

Bunun sonucunda ekstra bir ağrı daha ortaya çıkarabilirler veya ileriki zamanlarda çekilmedikleri takdirde işinizi zorlaştırabilirler. Gömülü dişin tedavisi için ameliyat gerekebilir. 24 için uzman bir cerraha ihtiyaç vardır. İyi bir cerrah gömük 20 yaş dişlerinin pozisyonlarını iyi saptayabilirse 10-15dk içerisinde halledilebilecek bir ameliyattır, bu. Hastanın diş ve çene yapısını önceden belirlemek şartıyla bu süre içerisinde çok zor vakalar dahi halledilebilir.

Ameliyat sonrasında ise atılmış olan dikişlerin atmaması için sıvı gıdalar tüketmek önemlidir. Kişinin ağzını çok açmaması gerekmektedir. Ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınır. Bu süreden bir hafta sonra da kişinin artık bir rahatsızlığı kalmaz. Fakat diş boşluğu hemen kapanmaz, önce diş eti kapanır. Alttan kemik dolduktan sonra bu boşluk da kapanır. O boşluğun kolayca kapanması için dilimizle oynamamamız gerekmektedir. Çünkü diş boşluğu ne kadar çabuk kapanırsa o kadar çabuk iyileşme gösterir.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız