Kanal Tedavisi

18Kanal tedavisi dişin pulpa olarak adlandırılan sinirin kendini yenileyemeyecek kadar hasar gördüğü durumlarda uygulanmaktadır.

Dişler insan hayatında, sağlık açısından belki de en önemli organlardan bir tanesidir. Hayati faaliyetlerimize devam edebilmek için alacağımız besinleri çiğnememizi, ezmeyi, ısırıp, koparmayı sağlayan organlar olduğu için aynı zamanda kaybettiğimiz dişlerin yenisi çıkmadığı ve günlük hayatımızda çok büyük aksamalara yol açabileceği için mutlaka sağlığına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca sese de şekli veren organlar olan dişler, zamanla bazı etkenlere bağlı olarak çürüyebilir, sağlığını kaybedebilir. İşlevini yitiren diş, çekilmek zorunda kalmaması için uygulanan bazı tedavi yöntemleri vardır. Kanal tedavisi de bu yöntemlerden bir tanesi olarak öne çıkmaktadır.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Yetişkin insanlarda kalıcı olarak yer alan 32 diş vardır. Çocukluk döneminde çıkan dişlerin bir kısmı düşmesi sonrasında yerine başka dişler çıkar fakat yetişkinlik dönemi ile beraber herhangi bir dişi çürük gibi nedenle ile kaybedilmesi durumunda dişlerin yeri dolmaz ve boş kalır. Bu durumun önüne geçmek için gelişen sağlık teknolojileri ile beraber kanal tedavisi uygulanır. Pulpa, dişin iç kısmında bulunan ve dişe canlılık veren, beslenmesinden savunmasına kadar birçok önemli görevi olan bir sinir dokusudur. İltihaplanmış ya da hasar görmüş pulpa temizlenmez, onarılmaz, çıkarılmaz ise diş çevresinde bulunan diğer dokulara ve dişe, kalıcı zararlar verir. Kanal tedavisinin amacı bu sinir dokusunun çıkarılıp, temizlenmesi ve doldurulmasıdır.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Kanal tedavisi uygulaması, dişte oluşan sorunlara ve hassasiyete bağlı olarak meydana çıkan rahatsızlıkların, dişi kaybetmeden çözülmesi için kullanılan bir yöntemdir. Kanal tedavisi görecek hastanın, acıyı azaltması için yapılan anestezi işleminden sonra başlanır. Pulpa dokusunun hasar gördüğü bölümler temizlenir, ve sinir çıkartılır. Kök kanalının sonuna kadar inilerek tüm sinir ve doku fazlalıkları temizlenir. Bu işlemden sonra kök ucuna kadar olan kısımlar genişletilerek yıkanır. Eğer işlem birden fazla seans sürecek olursa, seans aralarında geçici dolgu yapılır ve iyileşmeyi hızlandıracak uygun ilaçlar kullanılır. İyileşme ve kanal tedavisi tamamlandıktan sonra kök ucuna kadar özel doku maddeleri ile doldurulur.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız