Estetik diş tedavisi denilince akla ilk gelen uygulamalardan biri olan lamina venerler, kullanılan malzemelere göre porselen lamina ve kompozit lamina olmak üzere iki ana gruba ayrılabilir. Laminat vener doğrudan veya dolaylı olabilir. Dolaylı yöntem ağız dışında hazırlanan ve daha sonra dişlere uygulanan bir yöntemdir.
Bu yöntem direkt uygulamaya göre daha zor, emek yoğun ve pahalı olmasına rağmen nispeten daha başarılı sonuçlar verebilmektedir. Direkt lamina vener yapımı, dişlere doğrudan uygulanan ve dolgu olarak bilinen kompozit dolgu malzemesinin kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem dişlerin estetik tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biridir.
Kompozit Laminanın Avantaj ve Dezavantajları
Kompozit Lamina dişleri doldurmak veya onarmak için kullanıldığında, kırık hattını düzeltme ve çürük dokuyu çıkarma ihtiyacından dolayı yapılabilir. Tedavi amaçlı değil de sadece estetik amaçlı yapılıyorsa dişte veya dişlerde aşındırma hemen hiç olmaz.Bu yöntemin en büyük avantajlarından biridir. Kompozit lamina tabakası düşse bile diş orijinal şeklinde kalacaktır.
Kompozit lamina uygulaması için diş çekimine gerek olmadığı için anesteziye gerek yoktur. İğne korkusu olmadan tedavi yapılabilir. Genellikle bir veya daha fazla dişe sahip programlar bir ila iki saat içinde tamamlanır. Ameliyatın tek seansta yapılması da hastalar için memnuniyet vericidir. Challenge, aşınma direnci açısından emayeden daha yumuşak bir malzemedir. Bu sayede kompozit lamina venerli diş, karşı çene ile temas halinde dişe zarar vermez ve aşınmaz.
Kompozit laminalar, porselen laminalardan daha ekonomiktir. Bir diğer büyük avantajı ise lamina işlemi hasar gördüğünde kolayca tamir edilebilmesi veya değiştirilebilmesidir. Kompozit lamina venerlerin yerleştirilmesinden sonra hasta memnun değilse eğer, kompozit malzeme çıkarılabilir. Bu durumda dişler ameliyat öncesi orijinal konumunda kalır.
Kompozit Laminada Oluşabilecek Sorunlar
Bu avantajlara ek olarak, ana dezavantajlar, özellikle sigara, çay ve kahve gibi renklendirici maddelerin aşırı tüketilmesi durumunda ağız hijyenine uyulmaması durumunda bileşimin renginin uzun yıllar boyunca koyulaşması ve bileşimin kalıcı olmamasıdır. Kalıcı olmasa bile, renk veya parlaklık konusunda yıpranma payı olabilmektedir. Herhangi bir ürün için kullanım süresi, kullanıcıya bağlı bir durumdur. Kompozit lamina vener işlemi içinde bu durum aynı şekilde geçerlidir.