Sağlıklı Dişler İçin

Ortodonti, diş hekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Latincede düz anlamına gelen "ortos" ve diş anlamına gelen "dontos" kelimelerinden köken alan bir kelimedir. Doğumdan itibaren çocuğun büyüme ve gelişimi incelenmekte, gerektiğinde koruyucu, önleyici ve düzeltici uygulamalar ile düzgün bir dişsel - iskeletsel yapı ve yüz görünümü sağlanması hedeflenmektedir.

Günümüzde birçok klinikte diş teli tedavisinin fiyat Aralığı 1.500-5.000 TL arasında uygulanmaktadır. Bazı kliniklerde buna ek olarak tedavi süresi boyunca taksitlendirme yapılarak ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. Örneğin 12 ay sürecek 2400 TL maliyetindeki bir tedaviyi, 12 ay boyunca ayda 200 TL gibi bir taksitlendirme ile ödeyebilirsiniz.

Ortodonti fiyatları bundan 10 yıl önce 6000-8000 TL civarında iken şimdi 1500-5000 arasındadır. Fiyattaki bu düşüşün birçok sebebi vardır. Öncelikle eskiden diş telinin kötü bir görünüm oluşturduğu düşünülürdü. Şimdi ise özellikle gençler ve ilk öğretim öğrencileri arasında trend haline geldi. Bu gibi sebeplerle diş teli hastası sayısında büyük bir patlama oluştu. Bu patlama da sektörde rekabet oluşturarak ortodonti fiyatları düşmesine sebep oldu.

18 yaşından küçük hastalar üniversite hastanelerinde sadece malzeme fiyatına tedavi olabilirler. Üniversite hastanelerinin tercih ettiği diş teli malzemelerinin fiyatı ise 1000-1500 tl civarındadır. Yalnız üniversite hastanelerin de randevular en az 5 yıl sonraya verildiği için başvuran hastalar tedavi sırası geldiğinde çoğunlukla 18 yaşını geçmektedir. Bu sebeple devlet desteğinden faydalanmak isteyen ebeveynlerin üniversite hastanelerine erken yaşta başvurmalarını öneririz.

Son zamanlarda sağlık bakanlığı kendi kadrosundaki ortodontistlerin iş gücü ile üstesinden gelemediği hastaları özelde çalışan doktorlara sevk etmeye başladı. Faturalandırılan tedavi giderinin %20 sini karşılayacağını taahhüt etti. Yalnız bu % 20lik ödeme sevk eden hastanenin döner sermayesinden yapıldığı için hastaneler dışarıya hasta sevk etmek istemiyorlar.

Hastaların bu sevki alabilmesi için baya bir uğraşması gerekiyor, ödemeyi devletten alabilmesi için bir dizin evrak hazırlaması gerekiyor ve ödemesi 6 ay gibi bir dönemin sonunda yapılıyor. Hastalarını bu zorluklarla uğraştırmak istemeyen klinikler tedavi ücretini fatura etmeleri gereken tedavi tutarının % 20 altında belirleyerek problemi çözüyorlar.

henüz yorum yazılmamış.

Yorum yaz

Yorum yazmak için Giriş yapmalısınız